Archívum Érdekes cikkek : TITLE, Swarovski Kristály Ajándék Webshop
Bevásárlókosár: A kosár üres.

Archívum Érdekes cikkek

  Ebben a rovatban igazán eredeti és csajos cikkeket olvashatsz... olyanokat, amik érdekesek, viccesek, meglepőek, szemet gyönyörködtetőek... szóval valamilyen szempontból hasznosak lehetnek a Te számodra is Kellemes böngészést kíván a mikellanoknek.hu csapata!

14 dolog, amit a kreatív emberek másképp csinálnak

Forrás: http://motivator.ma

Test és lélek

Hogyan kerülj kirobbanó formába?


Az ülőmunka, az állandó nyomás és a stressz hosszú távon károsíthatják egészségünket. Létezik azonban egy igen egyszerű csodaszer, a rendszeres mozgás, amellyel rengeteget tehetünk e hatások kiküszöbölése érdekében. A sport ugyanis csökkenti a vérnyomás-, a cukor- és a keringési betegségek kialakulásának kockázatát, hatására az anyagcsere gyorsabbá válik, erősíti immunrendszerünket, javul a szervezetünk oxigénellátása és így teljesítőképessége is. A fizikai mellett nagyon fontos a pszichés hatás is, hiszen jobb közérzetet biztosít, csökkenti a szorongást és a stresszt. A sportban elért sikerek karrierünkre is hatással lehetnek, hiszen a küzdeni tudás, a kitartás, a kiváló teljesítmény munkánkban való előrelépésünknek is kulcstényezői. Hogy milyen sportot választunk, az személyiségünktől függ elsősorban. Íme néhány különösen hatékony, ugyanakkor szórakoztató mozgásforma a manapság divatos lehetőségek közül:


1. Az aerobikot és a súlyzós edzéseket kombináló kivételesen eredményes hot iron azoknak ajánlott, akik igazán szálkás izmokat szeretnének, ez ugyanis az egyik legnépszerűbb zsírégető módszer.


2. A body toning szintén az izomtónus fokozó edzésforma, egy gumikötél egy a gumigyűrű valamint kézi súlyzó használatával és különböző szabadgyakorlatok váltakozásával segít bennünket a tökéletes izomzat elérésében.


3. Kifejezetten haladóknak ajánlott az iron box, amely a boksz ütéstechnikáit ötvözi erősítő és kondicionáló elemekkel, kizárva a rúgásokat és más, hasonló küzdősportokban fellelhető mozgáselemeket.


4. Aki viszont rugdosással is levezetné energiáit, ne hagyja ki a wellboxot, ahol zenére püfölhetjük és rúghatjuk a bokszzsákot.


5. Szintén hatékony stresszlevezető a bamboo fight, amely a keleti mozgáskultúrákat ötvözi némi táncos jelleggel. Az órákon két bambuszrúddal dolgozunk, lassú zenére, így van idő a teljes és tökéletes mozgás-kivitelezésre.

6. A táncos és energikus mozgásformák kedvelőinek ideális a brazil eredetű capoeira aerobik, amely a tánc, a küzdősport valamint az akrobatikus és hagyományos aerobik alapelemeit kombinálja.


7. A karate és a tánc mozgáselemeit egyesítő tae-bo ütésekből, rúgásokból és könnyen memorizálható koreográfiából álló, hip-hop zenére végzett gyakorlatsor.


8. Végül szintén a táncos jellegű mozgásformák egyike a zumba, amely a latin táncok elemeire és pezsgő dél-amerikai zenére épülő aerobic óra.

Forrás: http://hozdmagadcsucsformaba.hu/allokepesseg/az-ulomunka-negativ-hatasai


Állóképesség

Mozgassuk meg tagjainkat munkaidő alatt és után egyaránt!

A mozgás elengedhetetlen feltétele az egészséges életmódnak és annak, hogy maximális legyen a teljesítőképességünk. Különösen nagy jelentőségű ez azok esetében, akik napi nyolc vagy több órában ülőmunkát végezve egy íróasztal mögött töltik napjaikat. Fontos lenne, hogy mindenki hetente legalább háromszor, munkaidő előtt vagy után sportoljon, de ha nehézséget okoz a rendszeres mozgás beiktatása életünkbe, akkor sincs veszve semmi. Némi találékonysággal és persze akaraterővel még egy irodában is meg tudjuk oldani, hogy akár minden nap sportoljunk.


Ha reggelente valamivel korábban kelünk, és indulunk el otthonról, belefér az időnkbe, hogy kocsi vagy tömegközlekedés helyett gyalog vagy biciklivel járjunk a munkába! Kezdetnek az is megteszi, ha egy-két megállóval hamarabb szállunk le a buszról, vagy autónkat egy távolabbi parkolóba hagyjuk, és az út hátralévő részét kényelmes tempóban gyalogolva tesszük meg. Tavasztól őszig kerékpározzunk, és ha gyorsabb tempót diktálunk, igazán felpörögve érünk be munkahelyünkre! Az átöltözés nem lehet gond, hiszen sok cégnél már öltözők és zuhanyzók teszik lehetővé a gyors ruhacserét.


Munkahelyünkön további változatos lehetőségek nyílnak előttünk a testmozgásra. Ha liftezés helyett lépcsőzünk, nem csak kalóriát égetünk és erősödünk, hanem frissebbek és hatékonyabbak is leszünk. Ezt nem csak érkezéskor, hanem napközben is megtehetjük, ha pedig nagyon álmosnak vagy feszültnek érezzük magunkat, akár többször fel- és leszaladhatunk néhány emeletet, hogy felébredjünk és levezessük a stresszt.


Szintén sokat tehetünk a mindennapi mozgás érdekében, ha munkavégzés közben gyakran állunk fel. Intézzük állva a telefonokat vagy a rövidebb megbeszéléseket, ha pedig valamelyik kollégánktól akarunk kérdezni valamit, ne telefonáljunk neki, hanem menjünk oda hozzá, és személyesen mondjuk el, amit szeretnénk. Egy-egy tárgyalást akár séta közbe is megtarthatunk, hiszen gyakran mozgás közben születnek a legjobb ötletek.


Frissebbek leszünk, ha időről-időre nyújtógyakorlatokat végzünk. Húzzuk állunkat a mellkasunk irányába egészen addig, amíg nem érezzük a nyúlást nyakizmunkban! Ezután karjainkat nyújtsuk egyenesen előre, tenyerünket fordítsuk kifelé, tegyük egyik kézfejünket a másikra, és domborítsunk közben a hátunkkal! A gyakorlatot akkor végezzük jól, ha érezzük, hogy a lapockánk körüli izmok megnyúlnak.


Ha a normál irodai szék helyett inkább fittball-on ülünk, szintén sokat tehetünk edzettségünk érdekében. Haladóbbak időnként has-, hát- vagy farizom erősítő gyakorlatokat is végezhetünk a labdán.


A székben ülve, az asztalnál vagy a falnál is számtalan módon edzhetünk. Már az is elég, ha mindig kihúzzuk magunkat gépelés közben, s így feszesen tartjuk hátizmainkat. Emellett a szék karfájába kapaszkodva végezhetünk has- vagy lábizom erősítő illetve nyújtógyakorlatokat, az asztallaphoz támaszkodva fekvőtámaszokat csinálhatunk, míg a falhoz dőlve vagy lábujjhegyre emelkedve vádlinkat erősíthetjük.


Ebédszünetünk egy részét szintén fordíthatjuk mozgásra. Ha hosszabb, például egy órás ebédszünetet vehetünk igénybe, kihasználjuk az időt, és kávézás vagy nassolás helyett tehetünk egy nagy sétát a környéken. Az is jó megoldás, ha nem az irodaépületben lévő étteremben ebédelünk, hanem egy kiadós gyaloglásnyi távolságban találunk erre alkalmas helyet.

Forrás: http://hozdmagadcsucsformaba.hu/allokepesseg/10-tipp-a-fizikaikondicio-javizasaraSTRESSZ

Úgy érzed, nagy rajtad a nyomás? Nem tudsz kikapcsolni szabadidődben? Íme néhány tanács, melyek segítenek a mindennapi stresszoldásban!

Stressz

Oldjuk a stresszt egészségünk érdekében!

Munkába menet úgy érezzük, csupa őrültet kell az utakon kerülgetnünk, az irodában egész nap csöng a telefon, és dühös ügyfelek panaszait kell hallgatnunk, miközben a főnökünk újabb és újabb megoldandó feladatokkal bombáz bennünket. Amikor végre hazaérünk, pihenés helyett azzal szembesülünk, hogy úszik a lakás, a gyerek még mindig nem csinálta meg a leckéjét, éjszaka pedig álmatlanul forgolódunk a másnap megoldandó feladatokon töprengve. Nem csoda, hogy sokszor úgy érezzük, nem bírjuk tovább, és összecsapnak a fejünk felett a hullámok.


A nap mint nap megtapasztalt stressz csak egy bizonyos határig aktivizál bennünket, és ösztönöz nagyobb teljesítményre. Ugyanakkor az állandósult feszültség túlságosan igénybe veszi szellemi és fizikai teljesítőképességünket, amelynek következtében minden energiánk elszáll, egyre kevésbé bírunk koncentrálni, éjszaka pedig képtelenek vagyunk aludni. A tartósan feszült állapot kimerültséget eredményez, és számos betegséghez, többek között. migrénhez, gyomor- és nyombélfekélyhez, magas vérnyomáshoz vagy depresszióhoz vezethet.


Az első lépés, hogy beazonosítsuk, mi okozza a stressz az életünkben. Ehhez pontosan végig kell gondolnunk, hogy mik azok a dolgok, amelyek folyamatosan feszülté tesznek bennünket, és hogy ezek közül életmódváltással mit tudunk kiiktatni vagy enyhíteni.


A feszültség levezetésével kapcsolatban nagyon fontos, hogy megteremtsük az egészséges egyensúlyt az aktívan eltöltött és pihenésre szánt idő között. Vigyázzunk arra, hogy egy-egy stresszesebb időszak után legyen időnk kikapcsolódni, és újra feltöltődni, akár csak rövid ideig is!


Bizonyos tényezőket, helyzeteket azonban semmiképpen sem tudunk életünkből kiiktatni, ezekkel továbbra is együtt kell élnünk. Elviselésükben a megfelelő stresszkezelési technikák elsajátítása segíthet.


Az egyik legegyszerűbb és leghatékonyabb megoldás a testmozgás. Napi programunkba iktassunk be valamilyen sportot, mivel a combot és a karizmokat megdolgoztató tornagyakorlatok serkentik a hangulatunkat javító „örömhormon” termelését! Jó hatása van például a futásnak, kerékpározásnak vagy egy kellemes sétának a friss levegőn, de néha az is elég, ha egy munkahelyi vita után háromszor fel- és leszaladunk a lépcsőn.


Emellett különböző relaxációs technikákat is elsajátíthatunk (például autogén tréning vagy jóga), de akár egy meditációval töltött ebédszünet is eredményes lehet. Ilyenkor keressünk valamilyen csendes sarkot, hunyjuk le a szemünket, és pár percig idézzünk fel valamilyen megnyugtató és kellemes emléket! Az akupresszúrát is kipróbálhatjuk: nyomjuk két ujjunkat a halántékunkra, és amikor az érzés kezd kellemetlenné válni, enyhítsünk a nyomáson!


A tudatos légzés szintén kiváló módszer. Az egyenletes légzés ugyanis automatikusan csökkenti a stresszhormonok szintjét a szervezetünkben, mérsékli a szívverések gyakoriságát és csökkenti a vérnyomást. Ehhez tanuljuk meg a hasi légzést! Húzzuk ki magunkat ültünkben az íróasztalszéken, tegyük a kezünket a hasunkra, majd szívjuk be a levegőt a tüdő és a gyomor mélyére úgy, hogy közben ne vállunk emelkedjen, hanem a gyomrunk táguljon. Öt-tíz lélegzetvétel után sokkal jobban érezzük magunkat.


A zene is oldja a feszültséget. Ha már nagyon elegünk van a kollégákból, rakjunk fülhallgatót a fülünkre, és kapcsolódjuk ki egy kicsit kedvenc zeneszámaink hallgatása közben!


Stressz hatására az is gyakran előfordul, hogy nem étkezünk rendszeresen és a nagy sietségben kapkodva, egészségtelen ételeket tömünk magunkba. Pedig a kiegyensúlyozott és nyugodt táplálkozás szintén stresszoldó hatású, hiszen a szervezetünknek értékes tápanyagokra van szüksége ahhoz, hogy teljesítsen, ráadásul egy pihentető ebédszünet remekül kikapcsol bennünket.


Forrás: http://hozdmagadcsucsformaba.hu/stressz/oldjuk-a-stresszt-egeszsegunk-erdekebenHatékony időbeosztás, Time-management


Oszd be hatékonyan idődet!


Veled is gyakran előfordul, hogy egész nap rohansz, megállás nélkül dolgozol, és mégsem érsz tennivalóid végére? Mindezek nyomán pedig folyamatosan szorongsz, stresszelsz, és képtelen vagy lazítani? Ha nálad is ez a helyzet, az időbeosztásoddal lehet a baj, amelyen azonban odafigyeléssel és hatékony tervezéssel könnyen segíthetsz. Íme néhány tipp ehhez.


1. Érkezzünk pontosan a munkahelyünkre! Ennek érdekében keljünk fél órával korábban, hogy a reggeli előkészületek során ne csússzunk meg! Ha ugyanis már eleve késve érkezünk az irodába, az egész napunk fel fog borulni


2. Minden reggel állítsuk össze az aznap elvégzendő feladatok listáját, fontossági sorrendben, és eszerint próbáljunk haladni a nap folyamán! Így ha nem jön közbe semmi váratlan esemény, a nap végére már csak a kisebb feladatok maradnak, amelyeket gyorsan elvégezhetünk, de akár másnapra is halaszthatunk.


3. Ha ez sem segít, vezessünk néhány napig pontos feljegyzést arról, hogy mit csináltunk! Átnézve kiderülhet, mik okozzák a folyamatos csúszást. Ha ezeket a tevékenységeket ki tudjuk iktatni, vagy a rájuk fordított időt csökkenteni, hamarosan egyensúlyba kerülhetünk.


4. Ha határidőre kell elvégeznünk egy fontos feladatot, készítsünk tervet, nehogy kifussunk az időből! Vegyük végig az egyes részfeladatok sorrendjét valamint a rájuk szánt időt, és amennyire csak tudjuk, tartsuk magunkat a tervhez!


5. A hatékony időgazdálkodás érdekében jobb, ha beszüntetjük a hosszú telefonbeszélgetéseket, netes böngészéseket és cseteléseket, mert ezekkel észrevétlenül is értékes félórákat pazarolunk el.


6. Ha úgy érezzük, hogy már most is több a feladatunk, mint amennyit el tudunk végezni, bátran mondjunk nemet a kollégáktól érkező újabb kérésekre!


7. Az is lényeges, hogy munkavégzés után szánjunk elegendő időt pihenésre, sportolásra, szórakozásra, és gondoskodjunk arról, hogy a lazítás alatt egyáltalán ne gondoljunk a munkákra!

Forrás: http://hozdmagadcsucsformaba.hu/stressz/oszd-be-hatekonyan-idodetKONCENTRÁCIÓ

Mindennapjaink túlnyomó részében olyan feladatokkal találkozunk, melyek kisebb vagy nagyobb fokú koncentrációt igényelnek. Miként teheted koncentráló képességedet még jobbá? Koncentrációnk javulásával hatékonyságunkat nagyban javíthatjuk. Olvasd el hasznos tippjeinket, teszteld, és javítsd eredményedet az itt található teszttel!

Villámtippek a gyors munkahelyi felfrissüléshez

A kiegyensúlyozott, egészséges étrend, a megfelelő mennyiségű mozgás vagy a stresszoldás mind nagyon fontosan ahhoz, hogy egészségesek maradjunk. Ugyanakkor ezek a dolgok csak hosszabb távon és rendszeresség mellett váltják ki a kívánt hatást. Azonban mi van abban az esetben, ha azonnal kell a segítség ahhoz, hogy a monotóniából kibillenve felfrissüljünk, és új ihletet merítsünk munkánkhoz? A kávé és az energiaital nem jelent jó megoldást, mivel a bennük lévő koffein csak rövid időre pörget fel bennünket, hogy aztán fél óra múlva még inkább kimerültnek érezzük magunkat. Akkor hát mit lehet tenni ilyenkor? Alábbi tippjeink vészhelyzetben jelentenek gyors segítséget.


 1. Ha egész nap a monitorra meredünk munka közben, minden órában pár percig pihentessük szemünket! Néhány hunyorítás, szemdörzsölgetés után nézzünk a távolba, hagyjuk tekintetünket egy kicsit elkalandozni!
 2. Kifejezetten frissítő hatású a nyújtózkodás. Próbáljuk meg egyszerre lehetőleg minél több izmunkat megfeszíteni, majd ellazítani!
 3. Ha még arra sincs időnk, hogy az asztaltól felálljunk, a legegyszerűbb megoldás, ha hallgatunk egy kis zenét! Ha nincs éppen kéznél az mp3 lejátszónk, lehetőleg válasszunk olyan rádióadót, ahol sok a zene és kevés a szöveg!
 4. Egy-két órás intenzív munka után ne sajnáljunk magunktól tíz perc pihentető sétát, akkor sem, ha rengeteg teendő vár még bennünket! Ha friss levegőt szívunk, és egy kis időre megpróbálunk másra gondolni, sokkal eredményesebben tudunk majd dolgozni!
 5. Végezzünk légzőgyakorlatokat! A tüdőben lévő levegő egy részét ugyanis nem tudjuk kifújni, így ez a mennyiség csak lassan cserélődik. Légzőgyakorlatokkal azonban meggyorsíthatjuk a folyamatot, és javíthatjuk agyunk oxigénellátását. Fújjuk ki a levegőt, amennyire csak tudjuk, egészen addig, míg úgy nem érezzük, hogy muszáj nagy levegőt vennünk! Belégzés után egy ideig tartsuk bent a beszívott levegőt, és csak utána következzék az erőteljes kilégzés!
 6. Tornáztassuk meg elménket is! Akár napi tíz-tizenöt perc agytorna is elég ahhoz, hogy agysejtjeink frissek maradjanak, és gyorsan reagáljanak. Például, próbáljuk meg az aznap elvégzendő feladatokat megjegyezni ahelyett, hogy listára vetnénk őket! Ha költségvetést készítünk, először számoljuk ki fejben az összegeket (persze utána nem árt számológéppel is ellenőrizni a végeredményt)! Pihenésként oldjunk meg kisebb szudoku feladványokat vagy keresztrejtvényeket!
 7. Frissességünk szempontjából alapvető fontosságú, hogy szervezetünk megfelelően hidratált legyen, ezért mindig gondoskodjunk arról, hogy naponta legalább egy-másfél liter vizet megigyunk. Sokan azonban elfeledkeznek erről a nagy munka közepette, és nem jutnak el a ma már minden helyen kötelezően felszerelt vízautomatákig sem. A legegyszerűbb módszer, hogy emlékeztessük magunkat az ivásra, ha mindig tartunk az íróasztalunkon egy üveg vizet. Annak érdekében, hogy legyen utánpótlás, szervezzük meg, hogy valamelyik kolléga rendszeresen rendeljen és hozasson az irodába ásványvizet!
 8. A vitaminhiány szintén fáradékonysághoz vezet. Különösen azokat fenyegeti ez, akik előszeretettel csillapítják éhségüket gyorséttermekben. Ha viszont sok zöldséget és gyümölcsöt fogyasztunk, érezhetően frissebbek leszünk. Frissesség szempontjából kiváló például a télen is kapható szilva vagy aszalt szilva. Ez a gyümölcs rengeteg különféle B-vitamint tartalmaz, amelyek elengedhetetlenek az agy megfelelő működéséhez.
 9. Jó hangulatban eredményesebb a munka, és ezért mi magunk is sokat tehetünk. Időnként lepjük meg munkatársainkat egy kis csokival, süteménnyel, vigyünk az irodába egyszer-egyszer virágot, kínáljunk körbe gyümölcsöt, üdítőt!
 10. Frissességünk és teljesítményünk fokozása érdekében szedjünk olyan multivitamint, amely egyszerre növeli szellemi és fizikai teljesítőképességünket!

Forrás: http://hozdmagadcsucsformaba.hu/koncentracio/10-tipp-koncentraciod-novelesere


A hatékony munkavégzés kulcsa: Mennyire tudsz összpontosítani?


A hatékony munkavégzésben kulcsfontosságú tényező, hogy mennyire tudsz koncentrálni az adott feladatra, és ez által mennyi idődbe és energiádba kerül annak elvégzése. Ha a figyelmed állandóan elkalandozik, ha nem tudsz fontossági sorrendet felállítani és mindig a legfontosabb munkára összpontosítani, annak teljesítményed látja a kárát. Ugyanakkor a koncentrációs képesség szerencsére javítható, kitartó gyakorlással eredményesen fejleszthető alábbi tippjeink segítségével.


1. Relaxáljunk! Ha zaklatottság vagy idegi feszültség akadályoz bennünket a koncentrációban, a relaxáció jelenti a megoldást. Ilyenkor tartsunk a munkában rövid szünetet és végezzük el a következő gyakorlatot:


Üljünk egyenesen a széken, hátunk simuljon a szék támlájához, térdünket lazán engedjük le csípőből, karjainkat hajlítsuk be, és helyezzük combunkra, tenyerünket, ujjainkat lazítsuk el. Csukjuk le szemeinket, és erőteljesen feszítsük meg, utána pedig teljesen lazítsuk el előbb külön-külön a jobb és bal karunkat és vállunkat, majd a jobb és bal lábunkat. Utána lazítsunk két percig, majd térjünk vissza a munkához, és tapasztalni fogjuk, mennyivel könnyebben megy az összpontosítás.


2. Ha fáradtság, kedvetlenség a problémánk forrása, akkor a mozgás és az aktivitás jelenti a megoldást. Válasszunk olyan mozgásformát, amely kifejezetten nagy odafigyelést igényel. Ilyen például a tánc, illetve az aerobic és tánc elemeit ötvöző, bonyolultabb koreográfiát követő edzőtermi irányzatok.


3. Koncentrációs képességünk a következő egyszerű gyakorlattal is fejleszthető. Vegyünk elő egy régi újságot, egy színes filctollat és egy stoppert. Válasszunk ki egy betűt az ábécéből, és egy bekezdést vagy egy oldalt az újságból. Jelöljük meg a szövegben a kiválasztott betűket, és számoljuk a találatokat 3 percig. Utána próbáljunk javítani eredményünkön!

Forrás: http://hozdmagadcsucsformaba.hu/koncentracio/a-hatekony-munkavegzes-kulcsaFÁRADÉKONYSÁG

Melyikünk ne mondaná, hogy nem férne rá még egy kis pihenés, és nem tudna mit kezdeni egy kis plusz energiával? Építsd be mindennapjaidba tippjeinket, teszteld magad és frissülj fel tesztünkkel!

Fáradékonyság

10 tipp a kimerültség ellen

 1. Takarítsuk ki szervezetünket! Kezdjük a nagytakarítást néhány napos léböjtkúrával, hogy megszabaduljunk a testünket terhelő méreganyagoktól, és ezután sokkal energikusabbnak fogjuk érezni magunkat.
 2. Ki a szabadba! A friss levegő valósággal átmossa szervezetünket. Télen síeljünk, szánkózzunk, korcsolyázzunk, tavasszal és nyáron kiránduljunk, fussunk, kerékpározzunk vagy csak sétálgassunk, mindegyik egyaránt jót tesz!
 3. A megfelelő étkezés is segítségünkre lehet: reggelire és a délelőtt folyamán együnk sok gyümölcsöt, ebédre pedig válasszunk salátát és valami könnyű sültet!
 4. Amikor majd leragad a szemünk, kávé helyett inkább sétáljunk egyet az iroda körül! Ha erre nincs lehetőség, fussunk le és fel a lépcsőn háromszor, és máris frissebbek leszünk!
 5. Jógázzunk! A jóga során alkalmazott speciális légzéstechnika növeli sejtjeink oxigénfelvételét, és így kevesebb pihenéssel is sokkal kipihentebbek leszünk.
 6. Ha majd elalszunk íróasztalunknál, végezzük el a következő gyakorlatot! Feszítsük meg egyszerre minél több izmunkat, elsősorban a váll-, láb-, far, kar- és arcizmokat! Egy pillanatig tartsuk meg ezt az állapotot, majd lazítsuk el az izmokat és vegyünk egy mély lélegzetet!
 7. Kikapcsol, és újult energiával tölt el bennünket, ha a feszített munkát megszakítva becsukjuk a szemünket, és pár percig felidézünk valamilyen kellemes emléket.
 8. Ha fáradtak vagyunk, nyissuk ki az ablakot, lélegezzünk nagyokat, és próbáljuk meg a levegőt egészen mélyen beszívni! Egy pillanatra tartsuk bent, majd lassan fújjuk ki! Pár percig ismételgessük a gyakorlatot!
 9. Küzdjük le gyümölcsökkel a fáradságot: együnk egy banánt, egy fürt szőlőt, néhány szem szilvát, és máris élénkebbek leszünk.
 10. Ha a fenti tippek nem segítenek, és a fáradság tovább tart néhány hétnél, keressük fel háziorvosunkat, aki ha szükséges, további kivizsgálásokra küld el bennünket. Forrás: http://hozdmagadcsucsformaba.hu/faradekonysag/tipp

Karrier és magánélet egyszerre?


A legtöbbünknek hatalmas fejtörést okoz, hogyan egyeztessük össze karrierünket és magánéletünket. Családalapítás előtt még meg tudjuk oldani a napi 10-12 óra munkát, a gyermekvállalással és neveléssel viszont mindez már nehezen egyeztethető össze. Ugyanakkor nagyon kevesen engedhetik meg maguknak, hogy a családban csak egyvalaki keressen, manapság ugyanis mindkét fél fizetésére szükség van a megélhetéshez. A mindkét területen való megfelelés kényszere szorongást, stresszt, kimerültséget és fáradságot eredményezhet, és hosszabb távon veszélyezteti egészségünket. Mit tehetünk annak érdekében, hogy karrier és magánélet között megteremtsük a megfelelő egyensúlyt?


1. Próbáljunk átgondoltan munkát vállalni! Gondoljuk végig, mi fontosabb számunkra: a család vagy a karrier. Ha az előbbire voksolunk, könnyebb helyzetben vagyunk, hiszen nem kell aggódnunk amiatt, hogy lemaradunk férfitársaink mögött, és könnyű szívvel vállalhatunk olyan munkát, amely mellett több idő marad a magánéletre. A második esetben két lehetőségünk van: tudatosan mindent feladunk karrierünk érdekében, vagy párunk és családunk támogatásával megpróbálunk mindkét területen teljesíteni.


2. Ha ez utóbbit választjuk, fontos, hogy ne próbáljunk meg egyedül megbirkózni a feladattal, mindenképpen kérjünk segítséget! Vonjuk be férjünket is a házimunkába és a gyermekek körüli teendőkbe, próbáljuk igénybe venni a nagyszülői támogatást vagy ha erre nincs lehetőség, fogadjunk fel külső segítséget! Bár ez utóbbi első ránézésre sokba kerül, vannak azonban olcsóbb módszerek is, keressünk például az interneten nagyszülő közvetítő szolgáltatást, érdeklődjünk a szomszédoknál, ismerősöknél, nem ismer-e valaki aktív nyugdíjast, aki besegítene.


3. GYES alatt is tartsuk a kapcsolatot munkahelyünkkel, folyamatosan érdeklődjünk, hogy milyen lehetőségek várnak bennünket, ha visszatérünk a munkába, ne érjen bennünket meglepetés az utolsó pillanatban.


4. Munkahelyünktől szintén kérhetünk támogatást a helyzet megoldására. Sok cégnél igénybe lehet venni rugalmas munkaidőt, otthonról is lehet dolgozni, illetve létezik az úgynevezett job sharing is, amely során azonos munkakörben dolgozók felezik meg a munkaidőt, és dolgoznak felváltva ugyanabban a pozícióban.


5. Ha már aktívan dolgozunk család mellett, próbáljunk rendkívül szigorú időbeosztás mentén tevékenykedni. Ha jól tudjuk menedzselni időnket, nagyobb eséllyel jut belőle elegendő a munkára és a magánéletre.


Ahhoz, hogy a karrier és magánélet területén egyaránt jól teljesítsünk, fontos, hogy szervezetünk is kiváló formában legyen.

Forrás: http://hozdmagadcsucsformaba.hu/faradekonysag/hosszu-tel-utan-eljott-az-ido
MEMÓRIA

Gyakran vannak olyan napok, amikor úgy érezzük, szinte kezelhetetlen mennyiségű információ ér bennünket, melyeknek töredékét is  képtelenség észben tartani. Memóriánk igenis karbantartást igényel. Mérd le, milyen eredményt érsz el  memória tesztünkön, és érj el minél jobb eredményt! Néhány fortéllyal is szolgálunk, melyet könnyen be tudsz építeni mindennapjaidba!

Memória

10 tipp a memória serkentésére

 1. Fejlesszük memóriánkat mozgással! Az agyműködést, s vele együtt a memória hatékonyságát hatékonyan aktiválják bizonyos mozgásformák, mint például a különböző mozgáskoordinációs gyakorlatok, a labdajátékok és a tánc.
 2. Tanuljuk meg a váltott jógalégzést, amely fokozza az éberséget és a szellemi frissességet!
 3. Fokozzuk szellemi teljesítményünket olvasás, sakk, logikai és stratégiai játékok segítségével!
 4. Együk magunkat okosra! Számos tápanyag, például a tejtermékekben, a hüvelyesekben és a diófélékben található aminosavak, vagy a teljes kiőrlésű lisztből készült kenyér és tésztafélékben fellelhető komplex szénhidrátok fokozzák memóriánk hatékonyságát.
 5. Igyunk meg minden nap legalább másfél-két liter folyadékot, lehetőleg ásványvizet, ha ugyanis megfelelően hidratáltak vagyunk, agyunk is könnyebben felpörög majd.
 6. Tornáztassuk rendszeresen elménket! Akár napi tíz-tizenöt perc agytorna is elég ahhoz, hogy agysejtjeink frissek maradjanak, és gyorsan reagáljanak.
 7. Tartsuk karban agyunkat néhány egyszerű, ám hatékony gyakorlat segítségével! Próbáljuk meg az aznap elvégzendő feladatokat megjegyezni ahelyett, hogy listára vetnénk őket, ha pedig költségvetést készítünk, először számoljuk ki fejben az összegeket!
 8. A legkeményebb hajtás és a legnehezebb feladat elvégzése közben se sajnáljunk magunktól tíz perc pihentető sétát, akkor sem, ha rengeteg teendő vár még bennünket! Ha friss levegőt szívunk, és egy kis időre kikapcsolódunk, memóriánk is jobb formában lesz.
 9. Kerüljük a megszokott dolgokat és próbáljunk ki minél gyakrabban újakat, legyen az egy új recept, egy új útvonal vagy egy új sport. Ez memóriánkra is serkentően hat.
 10. Aludjunk eleget! Az alvás is kiváló memóriafejlesztő, utána nem csak kipihentebbek leszünk, hanem az előző este memorizált dolgok is jobban bevésődnek.